top of page
Vyhledat
  • Bara Strakova and Vesela Stoilova

Sport jako forma obrany vůči mezinárodní agresi

24. února 2022 si budeme všichni pamatovat jako den invaze ruské armády na Ukrajinu. Po počátečním šoku vyvolala tato událost jedinečné reakce napříč mezinárodním společenstvím a zejména západní státy se semkly tak, jako nikdy předtím. Invaze ruských vojsk pak doposud vyústila v rozličné finanční sankce mířené ať už na Rusko jako celek nebo vůči ruskému vůdci Vladimíru Putinovi a vlivným lidem kolem něho osobně, demonstracím v evropských velkoměstech či materiální a finanční pomoc Ukrajině a hlavně v obrovskou vlnu solidarity vůči Ukrajině a jejímu obyvatelstvu projevené ze strany obyvatel zahraničních států po celém světě.


Současná situace je pak bezpochyby v dnešním 21. století bezprecedentní a důležitým prvkem, který její vývoj ovlivňuje, je nepochybně i síla médií, díky kterým se zbytku světa dostávají informace o tamním dění v podstatě okamžitě. Reakce okolí jsou tak bez pochyby o to intenzivnější, než by byly v minulosti a ovlivňují tak bezprostředně všechny složky dnešního života - včetně sportu.


Pozice MOV

V první řadě by mělo být zmíněno, že výše popsané události nastaly během Olympijského příměří, jež bylo přijato ve formě rezoluce Valným shromážděním OSN 2. prosince 2021, a to všemi 193 členy OSN včetně Ruska. Olympijské příměří pak mělo trvat po dobu počínající 7 dní před počátkem Olympijských her v Pekingu, jež započaly 4. února 2022, až do konce Paralympijských her, které začaly právě dnes, 4. března 2022.


MOV byl se svou reakcí poměrně pohotový, když už v první den ruské invaze vyjádřil své obavy o bezpečí Olympijské komunity na Ukrajině. Dále ustanovil pracovní skupinu, která má za cíl pozorně sledovat situaci na Ukrajině a koordinovat humanitární pomoc v rámci členů Olympijského společenství. Během následujících dní se postoj MOV postupně přiostřoval, až konečně 28.2. 2022 vyzval MOV mezinárodní sportovní organizace k vyloučení Ruska a Běloruska ze sportu a naléhal nae ně, aby zabránily účasti ruských sportovců a funkcionářů na mezinárodních akcích, když prohlásil, že tento krok je nutný k „ochraně integrity globálních sportovních soutěží a bezpečnosti všech účastníků." MOV dále uvedl, že tato opatření byla přijata s těžkým srdcem, ale dopad války na Ukrajině převažuje vznik potenciální škody sportovců kterých se sankce dotknou. Současně MOV prohlásil, že v případě, kdy by vyloučení ruských a běloruských atletů nebylo možné z právních či organizačních důvodů, měli by tito atleti soutěžit pod neutrálním statusem bez jakékoliv národní vlajky, hymny či jiných symbolů a to včetně výše zmíněných Paralympijských her v Pekingu. Dle posledních informací byli však nakonec ruští a běloruští sportovci z Paralympiády vyloučeni a to jak z důvodu současného vývoje, tak na nátlak ostatních týmů.


Dále byl ze strany MOV Vladimíru Putinovi, i všem ostatním sportovním funkcionářům původem z Ruska, odebrán Olympijský řád.


V reakci na výš uvedenou výzvu MOV pak lze k dnešnímu dni napočítat už více než 25 mezinárodních sportovních federací, které uvalily na ruské či běloruské sportovce a týmy buď částečné sankce, nebo úplné zákazy účasti. Většina sankcí souvisí se zákazem účasti sportovců na mezinárodních závodech nebo jejich účasti pod neutrální vlajkou. Prozatím jsme svědky sankcí v mezinárodním a evropském fotbale, ve volejbale, basketbalu, ledním hokeji, atletice, rugby, lyžování nebo třeba jachtingu, krasobruslení, badmintonu a veslování, které se pro ruské sportovce staly tabu.


Některé federace zavedly geograficky omezené sankce či sankce týkající se účasti týmů v mezinárodních soutěžích. Mezinárodní tenisová federace například zakázala účast ruských sportovců pouze v týmových soutěžích, zatímco v hokeji na trávě a v házené platí omezení jen pro turnaje v rámci evropské federace. Naproti tomu jiné sporty mají rozšířený zákaz účasti i na amatérské sportovce – příkladem takových opatření je třeba MMA.


Další mezinárodní sportovní federace pak povolily účast ruských sportovců pod neutrálním statusem – např. vodní sporty jako plavání, synchronizované plavání, potápění, vodní pólo nebo jízda na koni, individuální tenisové turnaje a motosporty. Jiné federace zase dosud nevydaly žádná prohlášení týkající se války a jejích důsledků na sport a účast ruských a běloruských sportovců. Příkladem je Mezinárodní golfová federace, která k dnešnímu dni doposud nevydala žádné vyjádření k probíhajícímu konfliktu a případným či připravovaným opatřením ohledně obou národních federací.


FOTBAL


Reakce FIFA a UEFA


Krok UEFA v podobě přesunutí finále Ligy mistrů z Ruska do Francie bylo pravděpodobně první významnější reakcí ve světě sportu. Co se týká FIFA, tak ta byla i přes svou umírněnou reakci v počátcích konfliktu jednou z prvních mezinárodních federací, která se řídila výše zmíněným doporučením MOV. Konečné rozhodnutí FIFA a UEFA pak bylo, že ruským národním a klubovým týmům je až do odvolání pozastavena účast na všech mezinárodních fotbalových soutěžích konaných pod záštitou těchto organizací. To mimo jiné znamená, že mužský národní tým byl vyloučen z letošního mistrovství světa v Kataru a ženský národní tým z mistrovství Evropy, které se bude konat v červenci v Anglii a na které se ruský tým již kvalifikoval. Toto rozhodnutí se zároveň dotýká všech ruských klubů zapojených do evropských soutěží a to včetně Spartaku Moskva hrajícího v Evropské lize.


V souvislosti s výše uvedeným je pak potřeba zmínit, že ještě před rozhodnutím mezinárodních fotbalových federací se národní fotbalové federace Polska, České republiky a Švédska - tedy všech zemí, které se měly utkat s Ruskem v kvalifikaci na mistrovství světa, vůči konfliktu vymezily a odmítly nastoupit v rámci těchto kvalifikačních zápasu proti ruskému týmu nastoupit.


Oba prezidenti mezinárodních fotbalových federací– Gianni Infantino a Aleksandr Čeferin pak prohlásili, že doufají, že „situace na Ukrajině se výrazně a rychle zlepší, aby fotbal mohl být opět vektorem jednoty a míru mezi lidmi“.


Zbytek fotbalového světa


Podíváme-li se na zbytek fotbalového světa, o uplynulém víkendu jsme byli svědky obrovské vlny solidarity hráčů v klubových soutěžích po celém světě a to ať už v podobě finančních příspěvků z prodeje vstupenek nebo symbolického aktu v podobě dresů v ukrajinských barvách. Mimo výše uvedené pak začaly kluby postupně demonstrativně odstupovat od smluv s ruskými sponzory – jako příklad lze uvést Manchester United, který odvolal sponzorskou smlouvu ruskému Aeroflotu, když mluvčí klubu uvedl následující:


„Ve světle událostí na Ukrajině jsme odebrali všechna sponzorská práva společnosti Aeroflot . Sdílíme obavy našich fanoušků po celém světě a vyjadřujeme své sympatie těm, kterých se to týká.“


V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na to, že kluby začaly i s pomocí v rámci charitativní činnosti, když například Atletico de Madrid zahájilo spolupráci s organizací Save the Children na pomoc dětem na Ukrajině, když tato organizace rozmisťuje svou nouzovou humanitární pomoc právě na Ukrajině a posiluje své operace v Polsku, Rumunsku a Litvě s cílem pečovat o uprchlíky.


BASKETBAL


O den později, tedy 1. března 2022, oznámila Mezinárodní basketbalová federace (FIBA) v podstatě totéž jako FIFA a UEFA - tedy že všechny ruské týmy a funkcionáři již nesmějí soutěžit v žádných mezinárodních soutěžích FIBA a to ani v běžném, ani v 3x3 basketbalu.


Nejprestižnější ligová evropská soutěž Evropská Liga pak přijala podobná opatření, když byly z její strany pozastaveny všechny zápasy tří ruských klubů CKSA Moskva, UNICS Kazaň a Zenitu Petrohrad a Lokomotiv Cuban 7 Days EuroCup. Generální ředitel EuroLeague Basketball Jordi Bertemeu ve svém prohlášení uvedl:


„V situaci, jako je ta, kterou máme dnes, je naší odpovědností podporovat tyto komunity a vyjádřit jejich přesvědčení. Sport není politika a nemělo by se do něj vměšovat, ale nemůžeme zůstat pasivní, když jsme svědky tak hrozné společenské krize s tolika utrpením nevinných lidí a zároveň vidíme podporu, kterou naše komunita po celé Evropě se vůči ukrajinskému obyvatelstvu jasně vyjádřila. Chci objasnit, že neobviňujeme naše ruské kluby, jejich vedení nebo týmový tým za žádný vývoj současné situace. Závažnost situace nám však bohužel nedala jinou možnost, než alespoň prozatím pozastavit všechny zápasy ruských týmů a doufat, že tato situace co nejdříve skon


VOLEJBAL


Pozadu nezůstal ani svět volejbalu. Nejprve Mezinárodní volejbalová federace (FIVB) odebrala po vzoru UEFA Rusku status pořádající země mistrovství světa mužů ve volejbale. V současné době pak hledá alternativní hostitelskou zemi, která by podle jejich vlastních slov zajistila, že se globální volejbalová rodina bude cítit bezpečně a hrdě na účast v rámci oslavného a klidného sportovním svátku. O několik hodin později FIVB prohlásila, že sportovci Ruska a Běloruska nejsou s okamžitou platností způsobilí pro účast mezinárodní a kontinentální soutěže.


Výkonný výbor Evropské volejbalové konfederace (CEV) poté přijala téměř totožná rozhodnutí, a tak se ani ruské, ani běloruské národní týmy, kluby a sportovci nemohou až do odvolání zúčastnit žádné soutěže organizované pod záštitou CEV.

LEDNÍ HOKEJ


Také mezinárodní federace sportu, který by mohl být v Rusku považován za fenomén - hokejová IIHF, se při svém postupu řídila výše popsanými kroky ostatních federací a shodně oznámila, že Rusko i Bělorusko mají v současné době až do odvolání zakázány všechny mezinárodní sportovní akce.


Pokud se přesuneme za oceán do USA, tak národní hokejová liga - NHL přerušila v současné době veškeré vztahy se svými ruskými obchodními partnery včetně ruského sázkového partnera Liga Stavok. Tisková zpráva vydaná ze strany NHL dále obsahovala obavy ohledně invaze na Ukrajinu a vyzvala k co nejrychlejšímu mírovému řešení. Navíc NHL vyjádřila své pochybnosti o status hráčů z Ruska, kteří hrají v NHL jménem tamních klubů, a nikoli z Rusko, když prohlásili, že si uvědomují, že tito hráči a jejich rodiny jsou v současné době postaveny do extrémně těžké pozice. V následujících dnech se NHL chystá stáhnout také streamování svých zápasů z ruské internetové společnosti Yandex a to po dobu „dohledné budoucnosti“.

BRUSLENÍ


Mezinárodní bruslařská unie byla další z mnoha mezinárodních federací, které následovaly pozici MOV. Dne 1. března 2022 vydala ISU prohlášení, ve kterém vyjádřila svou solidaritu s těmi, kdo jsou postiženi konfliktem a znovu potvrdila svou podporu členům ISU na Ukrajině, Ukrajinské federaci rychlobruslení a Ukrajinské krasobruslařské federaci.


ISU dále poukázala na to, že obdržela výzvy od některých svých členů požadujících zákaz účasti sportovců a funkcionářů z Ruska a Běloruska na akcích ISU a dalších mezinárodních bruslařských soutěžích. Netrvalo dlouho a federace na tyto výzvy odpověděla a přijala příslušná opatření. Unie uvedla, že „za účelem ochrany integrity soutěží v bruslení a pro bezpečnost všech účastníků mezinárodních soutěží v bruslení“ se Rada ISU rozhodla okamžitě a až do odvolání pozastavit účast sportovců z Ruska a Běloruska. .


Zajímavé je, že ISU uvedla, že bude nadále sledovat situaci na Ukrajině a její dopad na činnost ISU a v případě potřeby podnikne další nezbytné kroky. Není však jasné, zda by takové kroky zahrnovaly další sankce a potenciální vyloučení Ruska a Běloruska z ISU, nebo by se spíše zaměřily na ochranu sportovců zasažených konfliktem.



GYMNASTIKA


Mezinárodní gymnastická federace (FIG) se k situaci vyjádřila již 26. února 2022 a ve svém krátkém prohlášení vyjádřila obavy ohledně ruské vojenské invaze na Ukrajinu, kdy následně rychle zasáhla pouhé dva dny po zahájení této invaze.


Opatření přijatá ze strany FIG jsou přitom následující:

  • zákaz vyvěšování ruských a běloruských státních vlajek nebo přehrávání státních hymen na všech akcích FIG;

  • všechny závody FIG World Cup a World Challenge Cup, které se mají konat v obou zemích, jsou zrušeny a žádné další akce nebudou těmto zemím přiděleny až do odvolání;

  • všechny sportovní akce FIG, které se mají konat v Rusku a Bělorusku, jsou odstraněny z kalendáře FIG a federace je již nebude uznávat.

Navzdory tomu, že FIG je druhou mezinárodní federací, která vyjádřila svou pozici, nešla federace zatím tak daleko, aby zakázala účast ruským a potenciálně běloruským sportovcům, kteří například v rytmické gymnastice nejčastěji obsazují první 3 pozice na většině mezinárodních soutěží.


Je důležité poznamenat, že Ruská federace rytmické gymnastiky a atleti, kteří k ní patří, zůstali zticha a nijak se k situaci nevyjádřili. To lze nejspíš vysvětlit mocenskou pozicí, kterou zastává prezidentka federace Irina Viner-Usmanová a jež je provdaná za jednoho z mnoha ruských oligarchů Alishera Usmanova.


BIATLON


Ve stejný den jako FIG, tedy 26. února 2022, vydala po svém virtuálním zasedání výkonného výboru své prohlášení také Mezinárodní biatlonová unie (IBU), ve kterém vyjádřila nejhlubší soustrast všem postiženým a nabídla účinnou podporu „ukrajinské biatlonové rodině“.


Ukrajinský svaz biatlonu informoval IBU, že jeho sportovci se v letošní sezóně nezúčastní žádné ze zbývajících soutěží Světového poháru ani IBU Cupu. IBU se na oplátku rozhodlo, že nabídne finanční, logickou a technickou podporu ukrajinským sportovcům a federaci v prvním okamžiku jakmile situace umožní účast atletů Ukrajiny v biatlonových trénincích a soutěžích.


IBU se nicméně rozhodla přijmout opatření, která zahrnovala zákaz vyvěšování ruských nebo běloruských vlajek, symbolů nebo státních znaků, oblečení ruského a běloruského týmu bude barevně neutrální, hymny obou zemí se na akcích IBU hrát nebudou a sportovci samotní bude muset závodit pod neutrálním statusem, když štafety se nemohou bodovat v rámci hodnocení národních štafet.


O týden později, tedy 2. března 2022, však výkonný výbor federace rozhodl o přijetí dalších a přísnějších opatření ve světle probíhající války. Federace oznámila, že až do odvolání neumožní účast žádných ruských nebo běloruských sportovců nebo představitelů zemí na svých mezinárodních akcích. IBU dále uvedla, že v případě potřeby bude nadále jednat i o případném pozastavení členství obou národních federací v IBU.


Biatlon je navíc jedním ze sportů, jehož sportovci se zapojili do války, aby ochránili svůj národ, a jedním ze sportů, který již v této válce ztratil neuvěřitelného sportovce. Jevhen Malyšev bohužel zemřel tento týden ve věku pouhých 19 let, když chránil svou zemi a sloužil v ukrajinské armádě. Jeho bývalí spoluhráči na sociálních sítích vyjádřili podporu slovy "Hrdinové nikdy neumírají" aby tak uctili památku svého přítele a spoluhráče. Výkonná výbor IBU pak vyjádřil svou upřímnou soustrast...


TAEKWON-DO


Mezinárodní federace Taekwon-do rovněž vyjádřila svou podporu a solidaritu jak členům ukrajinské ITF, tak svým cvičencům a především lidu Ukrajiny. Správní rada ITF se má sejít 6. března 2022, aby v případě potřeby projednala další potřebná opatření.


Zajímavostí je, že v médiích proběhla zpráva, že ITF odebrala Vladimíru Putinovi čestný černý pás a to primárně z toho důvodu, že Taekwon-do je sport, jehož podstatou je ovládání umění sebeobrany, a nepřipadá tak v úvahu, aby byl v rámci tohoto sportu poctěn člověk, který naopak zcela ovládá umění válečných zločinů a masového vraždění.


VESLOVÁNÍ


Bylo to 1. března 2022, kdy světová federace veslování - World Rowing oficiálně odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a její porušení olympijského příměří. Federace pak stejně jako mnoho dalších prohlásila, že se bude řídit doporučeními vydanými MOV dne 28. února. Ve světle těchto skutečností World Rowing potvrdilo, že až do odvolání zakázala účast ruských a běloruských sportovců a funkcionářů na všech svých mezinárodních soutěžích. Mezinárodní federace zároveň uvedla, že může svá opatření dále přizpůsobovat budoucímu vývoji války – ať už se jedná o další sankce nebo potenciální zrušení zákazu. Co je však jisté už dnes je, že v roce 2022 se ani v Rusku ani Bělorusku neuskuteční žádné mezinárodní veslařské závody.


FIA A FINA VSÁZEJÍCÍ NA NEUTRÁLNÍ KARTU


Jednou z mála mezinárodních sportovních federací, která zvolila odlišný přístup, je Mezinárodní automobilová federace (FIA). Přestože FIA ​​odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a potvrdila zrušení Velké ceny Formule 1 v Rusku, ruští a běloruští jezdci zatím mohou pokračovat v soutěžích v rámci mezinárodních soutěží, avšak pouze pokud se budou účastnit jako neutrální sportovci pod vlajkou FIA.


Mezinárodní plavecká federace FINA měla zpočátku také velmi mírný přístup, když odmítla zrušit mistrovství světa a mistrovství světa juniorů v Rusku a dá se říci, že kvůli tomu byla ze strany sportovní veřejnosti dost kritizována. Nicméně, jak ruská invaze pokračovala, FINA se připojila k postupu dalších mezinárodních sportovních federací a zrušila všechny akce pořádané Ruskem nebo proti ruským týmům. Mezinárodní plavecká federace však stejně jako FIA uvedla, že jak ruští, tak běloruští plavci mohou soutěžit pod neutrální vlajkou, ať už jako jednotlivci nebo jako součást týmu.


FIS - SKICROSS


Zajímavá situace nastala během Světového poháru ve SkiCrossu v ruském Sunny Valley. Závod byl původně plánován na 25. února 2022, tedy jeden den po prvních ruských útocích. Sportovci však prokázali neuvěřitelnou soudržnost, když se rozhodli, že se závodu ve formě protestu nezúčastní. Do závodu se tak přihlásilo a dokončilo ho pouze 6 závodníků - všichni ruské národnosti.


POSTOJ SPORTOVCŮ


Když je řeč o sportovcích, svět samozřejmě čekal i na reakace jich samotných. Bylo to ve stejný den invaze, kdy se ruský tenista Daniil Medvedev stal světovou jedničkou. Na jeho vyjádření jsme tedy nemuseli dlouho čekat a k věci se vyjádřil na tiskové konferenci ihned po zápase, který mu zajistil světové tenisové vedení. Při svém vyjádření přitom vypadal značně otřesený, když uvedl následující:


„Sledovat zprávy z domova, probudit se tady v Mexiku, nebylo snadné. Tím, že jsem tenista, chci podporovat mír po celém světě. Hrajeme v mnoha zemích. Jen není snadné slyšet všechny tyto novinky. Jsem pro mír."


Jeho týmový kolega Andrey Rublev pak několik sekunf poté, co vyhrál semifinále na turnaji Dubai Champuonships napsal do televizní kamery „No War Please“.


Sportovec, na kterého byly rozhodně upřeny všechny zraky, byl pak Alexandr Ovečkin a to primárně z důvodu, že je veřejně dlouholetým příznivcem Vladimira Putina. I když prohlásil, že je proti válce a to bez ohledu na to, kdo jsou její strany. Když se ho však novináři zeptali, koho v rámci konfliktu podporuje, tak prohlásil, že je Rus a není to nic, co by mohl ovlivnit. Navíc má na svém instagramovém účtu stále jako profilový obrázek fotografii s Vladimirem Putinem.


Podobný postoj vyjádřila bohužel i stříbrná Olympijská medailista z LOH v Londýně, gymnastka Dara Dimitrieva. Navzdory svému prohlášení že je proti válečnému konfliktu - vyjádření které vyznělo poněkud pokrytecky, se otevřeně vymezila vůči Ukrajině a jejímu lidu. Daria dále otevřena projevila svou podporu Vladimíru Putinovi a vyzvala ruskou společnost ke sjednocení.


Olympijská šampionka z LOH v Athénách Alina Kabaeva, jež je dlouhodobě spojována Vladimírem Putinem na intimní úrovni, se zase ostře opřela do výše uvedených sankcí ze strany mezinárodních sportovních organizací, když je nazvala jako "nejvíce zostuzující stránku v historii sportu". Ve svém vyjádření se nebála ani prohlásit sportovní svět ve spojitosti s rusko-ukrajinským konfliktem za falešný, podobně jako v jeho snaze sport očistit od dopingových kauz. Podobně jako Daria Dimitrieva se Kabaeva rozhodně dvakrát nezamyslela nad tím, než vypustila své vyjádření plné dezinformací a s radostí tak učinila před ruskými médii.


Na druhé straně existuje řada sportovců, kteří jsou proti konfliktu a veřejně podporují Ukrajinu a to ať už jde o podporu na sociálních sítích, finanční pomoc nebo iniciativy jako video společně natočené ukrajinskými fotbalisty vyzývajícími Rusko k zastavení konfliktu a ruské fotbalisty, aby se vyjádřili svůj nesouhlas s probíhající válkou.


Závěrem bychom rády uvedly, že svět je v současnosti skutečně vzhůru nohama a jak již bylo řečeno, rusko-ukrajinský konflikt ovlivňuje všechny složky každodenního života. Jako v každé válce i zde existují dva tábory s odlišnými názory a požadavky. Co však lze považovat za pozitivní prvek, je, že tábor proti Vladimiru Putinovi je mnohem větší a jednotnější, než kdy předtím. Celý svět tak může jen doufat, že všechny donucovací prostředky, včetně těch sportovních, zajistí, že tento zbytečný konflikt brzy skončí a svět se vrátí zpět do „normálu“.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page